Madspild ned med 40% på MARIELLA

MARIELLA i Stockholms skærgård d. 2/6-2018. Foto: Michael Koefoed-Hansen

På fire måneder er det lykkedes at reducere mængden af ​​madaffald med anslået 27 ton, på Viking Line færgen MARIELLA. Det svarer til næsten 70.000 portioner.

På MARIELLA tilberedes de fleste måltider centralt i et enkelt køkken, hvor der på affaldsbeholdere blev installeret vægte for at måle affaldet under projektet. Ved hjælp af et computerprogram klassificeres, vejes og registreres affaldet. Rapporterne følger op på de mængder affald, der stammer fra overproduktion, fra tallerknerne som kommer retur og under forberedelsen. I praksis måles for eksempel al mad, der smides fra buffeten.

– Vi har formået at reducere madaffald pr. passager med gennemsnitligt 40 procent. Der er især gjort besparelser ved at strømline arbejdet i køkkenet. Vi er mere opmærksomme på de forberedte mængder. Et konkret eksempel er, at de kogte kartofler fra frokosten som bliver til overs, kan omdannes til lækkert tilbehør til aften, siger Viking Lines restaurantchef Janne Lindholm.

– For at gennemføre disse ændringer har vi overhovedet ikke været nødt til at gøre køb på fødevarernes kvalitet, friskhed eller variation, tværtimod. Da vi bruger råvarerne mere effektivt og ikke tilbereder unødvendig mad, vil det være mere tid til udviklingsarbejde og kundeservice, fortsætter Lindholm.

Det resterende affald bruges til biogasproduktion. Ved hjælp af bioaffald fra VIKING XPRS, VIKING GRACE og MARIELLA blev der i 2018 produceret 98 550 kubikmeter biogas, hvilket svarer til 111.300 liter benzin.

VIKING GRACE ankommer til Mariehamn d. 3/6-2018. Foto: Michael Koefoed-Hansen

På MARIELLA fortsætter madaffaldsprojektet. Takket være den gode oplevelse er der nu planlagt et lignende projekt på færgen GABRIELLA.

Kilde: Viking Line

Om Michael Koefoed-Hansen

Redaktør og ejer af Færgenyt. Har udgivet 3 bøger om dansk færgefart, på forlaget Starnia, samt drevet hjemmesiden ”The ferry site” siden 1998. ”The ferry site” hører i dag til blandt de største private hjemmesider med information omkring færger.

Se alle indlæg af Michael Koefoed-Hansen →