Scandlines vinder prestigefyldt international miljøpris

COPENHAGEN ankommer til Gedser d. 2/4-2021. Foto: Michael Koefoed-Hansen

Onsdag d. 19. oktober 2022 tildelte IJGlobal Scandlines prisen ”Corporate Transition Award – Infrastructure” for rederiets innovationsevne og ledende rolle. Prisen fremhæver Scandlines’ evne til at omsætte miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige tiltag på bedste vis og anerkender rederiets mod på altid at gå forrest med innovative løsninger inden for grøn færgedrift.

I begrundelsen for at udnævne Scandlines til vinder fremhævede den internationale jury blandt andet de forskellige banebrydende projekter, Scandlines har gennemført for løbende at reducere færgedriftens miljøpåvirkning. ”Det er imponerende, at Scandlines har kunnet reducere fodaftrykket fra færgedriften så markant. Rederiet går hver gang forrest med et godt eksempel,” sagde en af dommerne.

”Scandlines er førende inden for grøn færgedrift. Bæredygtighed klarer sig bedst, når det går hånd i hånd med økonomiske mål. Det er netop det, IJGlobal anerkender.”

Carsten Nørland, CEO i Scandlines.

Allerede fra 2013 satsede Scandlines på hybridfærger, der kombinerer traditionel dieseldrift med elektrisk batteridrift og dermed reducerer CO2-udledningen med op til 15 procent på ruten Rødby-Puttgarden. I 2022 afsluttede Scandlines et investeringsprojekt i nye thrustere (fremdriftssystem) til Femern-færgerne på 100 millioner kroner. De nye thrustere reducerer CO2-udledningen med yderligere 15 procent, sikrer et mere homogent flow gennem vandet og giver dermed mindre støj og vibration.

I 2020 og 2022 føjede rederiet miljøvenlig vindkraftteknologi til listen af grønne initiativer med installationen af et rotorsejl på hybridfærgerne COPENHAGEN og BERLIN, der begge sejler på ruten Gedser-Rostock. Med rotorsejlet skruer Scandlines ned for dieselgeneratorerne, op for vindkraften og reducerer dermed CO2-udledningen fra hybridfærgerne med gennemsnitligt 4 procent – og på de gode dage med helt op til 20 procent.

Frem mod 2024 vil Scandlines have investeret 3 milliarder kroner i grøn færgedrift, hvor der også bliver indsat en ny hybridfærge på Rødby – Puttgarden ruten. Blot seks år senere, i 2030, skal hele ruten være emissionsfri. Med en målsætning om at gøre hele virksomheden emissionsfri i 2040 sætter Scandlines sig højere mål end Parisaftalen, som sigter mod emissionsfrihed i 2050.

”Jeg er stolt af at stå i spidsen for Scandlines’ ESG-initiativer. Vi har siden indsættelsen mere end halveret CO2-udleningen fra dobbeltenderfærgerne på Rødby-Puttgarden – takket være ny teknologi men ikke mindst træning og erfaringsudveksling mellem vores engagerede og nysgerrige medarbejdere, der er fantastiske til at identificere nye, energiforbedrende tiltag. Næste skridt er emissionsfri færgedrift – første færge kommer allerede i 2024.”

Michael Guldmann Petersen, COO i Scandlines.

Kilde: Scandlines

Om Michael Koefoed-Hansen

Redaktør og ejer af Færgenyt. Har udgivet 3 bøger om dansk færgefart på forlaget Starnia, samt drevet hjemmesiden ”The ferry site” siden 1998. ”The ferry site” hører i dag til blandt de største private hjemmesider med information omkring færger.

Se alle indlæg af Michael Koefoed-Hansen →