Stena Line planlægger at indsætte 2 fossilfrie færger på Frederikshavn – Göteborg ruten

STENA ELEKTRA. © Stena Line

Færgerederiet Stena Line planlægger at indsætte to fossilfrie batteridrevne færger på ruten mellem Frederikshavn og Göteborg senest i 2030. Det offentliggjorde Stena Lines administrerende direktør Niclas Mårtensson under en pressekonference om det nyskabende partnerskab, Tranzero Initiative, i Göteborg, torsdag den 4. februar.

For at fremskynde overgangen til fossilfrie brændstoffer i transportsektoren er Stena Line, Volvo Group, Scania og Göteborg Havn gået sammen i det unikke partnerskab Tranzero Initiative. Samarbejdet er søsat for at skabe en betydelig reduktion af den CO2-udledning, der er knyttet til Skandinaviens største havn, Göteborg. Målet er at reducere emissionerne med 70 procent inden 2030.

STENA ELEKTRA. © Stena Line

Under en pressekonference om Tranzero Initiative fremlagde Stena Lines administrerende direktør Niclas Mårtensson selskabets planer om at lancere to fossilfrie færger på ruten Frederikshavn-Göteborg inden 2030.

“Vi går nu fra vision til virkelighed med det batteridrevne fartøj STENA ELEKTRA. Inden for et år præsenterer vi design og byggespecifikationer og senest i 2025 planlægger vi at bestille den første færge. Det vil være et markant skridt mod fossilfri skibsfart,” siger Niclas Mårtensson, administrerende direktør i Stena Line og medlem af den svenske regerings elektrificeringskommission.

STENA ELEKTRA vil være verdens første fossilfrie RoPax-fartøj i sin størrelse og vil måle omkring 200 meter og kombinere en passagerkapacitet på 1.000 med 3.000 lanemeter fragtkapacitet. Færgen skal bygges i højstyrkestål for at reducere vægten og øge effektiviteten, og vil forventeligt kunne sejle ca. 50 sømil på batteristrøm, hvilket er afstanden mellem Frederikshavn og Göteborg. Batterikapaciteten skal være cirka 60-70 MWh og fartøjet oplades i havn. Stena Line undersøger desuden mulighederne for at kombinere batteridriften med alternative fossilfrie brændstoffer såsom brændselsceller, brint og biometanol for at færgerne kan sejle længere afstande.

”Elektrificering af skibsfarten er kun lige begyndt. Vi ser et stort potentiale for både batterihybrider og batteridrevne færger på flere af vores korte færgeruter i fremtiden. Men der skal mere end færger til. Vi er også nødt til at udvikle infrastrukturen og lademulighederne i havne og terminaler i samme tempo, og det er en af grundene til, at samarbejdsprojekter som Tranzero Initiative er så vigtige,” afslutter Niclas Mårtensson.

Batterihybrid i drift siden 2018

Stena Line har haft batterihybridfærgen STENA JUTLANDICA i drift på ruten Frederikshavn – Göteborg siden 2018. Færgen bruger batterikraft til manøvrering og styring af bovpropellerne, når færgen er i havn. Batterierne oplades med grøn landstrøm i Göteborg Havn såvel som under drift. I alt sænkes CO2-udledningen med 1.500 ton om året, svarende til udledningen fra 600 biler årligt.

STENA JUTLANDICA ankommer til Göteborg d. 19/10-2018. Foto: Michael Koefoed-Hansen

Om Tranzero Initiative

Tranzero Initiative er et partnerskab mellem Stena Line, Göteborg Havn, Volvo Group og Scania om at gennemføre en reduktion af CO2-udledningen på 70 % i 2030. Projektet har fokus på den million lastbilstransporter og de 55.000 tons CO2-udledninger, der bliver genereret af vejtransporter til og fra Göteborg Havn hvert år, men omfatter også elektrificering af søtransporten. Læs mere om projektet her: https://www.portofgothenburg.com/zero.

Kilde: Stena Line

Om Michael Koefoed-Hansen

Redaktør og ejer af Færgenyt. Har udgivet 3 bøger om dansk færgefart, på forlaget Starnia, samt drevet hjemmesiden ”The ferry site” siden 1998. ”The ferry site” hører i dag til blandt de største private hjemmesider med information omkring færger.

Se alle indlæg af Michael Koefoed-Hansen →